logo
esipilt

"Iisrael on ainus koht maailmas, kus juutidel on võimalus kujundada avalikku elu oma traditsiooniliste ideaalide järgi"

Albert Einstein

Jaanuari viimastel nädalatel avaldas Iisraeli Valitsus andmed 12 UNRWA personali liikme kohta, kes osalesid Hamasi terroristidena 7-nda oktoobri rünnakus Iisraeli vastu. UNRWA on ÜRO allasutus, ÜRO Töö ja Humanitaarabi Agentuur.

Teate tulemusena otsustasid otsekohe mitmed riigid peatada oma toetuse sellele ÜRO abiorganisatsioonile. Nende hulgas ka mitmed suurtoetajad, nagu USA, Ühendkuningriik, Australia, Kanada ja Saksamaa. Lisaks neile langetas sama otsuse ka Itaalia, Soome, Holland ja Island. Nendega liitus üsna pea ka Jaapan ja Eesti. Tänaseks on liitujaid veelgi.

Lisaks Hamasi rünnakus otseselt kaasas olnud ja esialgse teadmise järgi tuvastatud ÜRO abiorganisatsiooni ametnikele on Iisraeli Valitsuse info kohaselt neid seoseid veel teisigi ja mitte vähe. Iisraeli Kaitsejõud on Gaza operatsiooni käigus leidnud suure hulga Hamasi juhtimiskeskusi, relvatehaseid ja -ladusid ning erinevateks otstarveteks rajatud tunneleid, mis on otseses ühenduses ÜRO agentuuriga. Seda siis kas nende ruumides või otseses kontaktis nendega.

Iisraeli Valitsuse teatel on Hamasiga otseses seoses vähemalt 10% UNRWA töötajatest. See ÜRO abiorganisatsioon annab tööd kokku ligi 30 000 ametnikule, kellest Gazas töötab 13 000.

UNRWA juht, Philippe Lazzarini vabandas ja ütles, et tal polnud aimugi, et sellised asjad juhtusid ja üritas kogu kaasust pisendada ja summutada. Ta ütles, et nende mõne organisatsiooni vastu eksinud ametniku pärast ei saa jätta kogu ettevõtmist ilma rahata.

Iisraeli juhid teatasid, et nii see päriselt olla ei saanud, kuna nad olid juba pikema aja jooksul ÜRO-sse edastanud teavet, et nende personal teeb terroristidega koostööd.

Lisaks sellele tuli ka Iisraeli Kaitseväe operatsioonil Khan Yunises välja, et ülikallis, ligi kilomeeter pikk Hamasi tunnel ühendas UNRWA peamaja ja nende alluvuses olevat kooli. Tunnelist leiti Hamasi tippjuhtidele kuuluvat teabematerjali aga ka suures koguses relvi ja laskemoona. Tunneli elektri- ja veevarustus tuli ÜRO keskusest.

ÜRO abiorganisatsioon UNRWA loodi spetsiaalselt Palestiina alade araablastest pagulaste toetamiseks 1949-ndal aastal. Iisraeli riigi tekkimisel põgenes oma kodudest ligi 750 000 araablast, kellest said pagulased. Täna, 75 aastat hiljem on nendest saanud ligi 6 miljonit, kes elavad Iisraeli Palestiina Omavalitsusaladel, Liibanonis, Jordaanias ja teistes Araabia riikides. Aastas kulutab see organisatsioon üle 1.6 miljardi dollari. See raha tuleb nii ÜRO liikmesriikidelt, kui ka eraldi annetustena mitmetelt maailma riikidelt.

UNRWA-l on keskus ka Jeruusalemmas. Samuti kuulub neile seal 4 araablaste kooli.

Möödunud nädalal andis Iisraeli Majutus- ja Ehitusminister Yitzhak Goldknopf korralduse Iisraeli Maa Ametile otsekohe lõpetada ära kõik UNRWA rendilepingud Jeruusalemmas ja tõsta nad välja nende Jeruusalemma peamajast.

Iisraeli Peaminister Benjamin Netanyahu andis korralduse tühistada nende maksuvaba staatus Iisraelis. Iisraeli armee sai korralduse rajada abisaadetiste jaotamise struktuur, mis asendaks abiorganisatsiooni.

Tänaseks ei ole selge, kas ÜRO lõpetab vastavalt Iisraeli taotlusele UNRWA organisatsiooni lõplikult ära, või üritatakse seda reorganiseerida. Selliselt see igal juhul enam edasi tegutseda ei saa.

26.02.2024