logo
esipilt

"Iisrael on ainus koht maailmas, kus juutidel on võimalus kujundada avalikku elu oma traditsiooniliste ideaalide järgi"

Albert Einstein

Gaza ümbruse elanikud tulevad tagasi

Märtsi keskel teatas uudisteportaal United with Israel esimese supermarketi taasavamisest Sderotis, Gaza lähedal. Väikelinna elanikud on hakanud pärast viiekuulist sisepaguluses elamist koju tagasi tulema. Nii kodud kui ka ühiskondlikud hooned vajavad taastamist pärast totaalset hävitustööd, mida terroristid tegid sõja alguses, möödunud aasta 7-ndal oktoobril.

Sderot on umbes 30-tuhande elanikuga väikelinn Gaza vahetus läheduses. See on paariküme kibbutzi ja mõne asula kõrval ainsaks linnaks, mis otseselt piirneb Gazaga.

Sõja esimesel hommikul vallutasid terroristid Sderoti politseijaoskonna. Võitlus kestis läbi kogu päeva ja öö. Järgmiseks hommikuks oli jaoskond taas Iisraeli kontrolli all. Oma elu kaotas 18 politseinikku. Lisaks neile hukkus linnas 50 tsiviilelanikku.

Kuna linn oli lisaks terroristide sissetungile ka intensiivse raketitule all, evakueeriti selle elanikud turvalisematesse paikadesse – enamasti Eilatisse ja Surnumere äärde. Nüüd, viis kuud pärast sõja algust andsid Iisraeli armeejuhid Gaza ümbruse elanikele loa oma kodudesse naasta.

Esimese taasavatud toidupoe omanik Prosper Peretz rääkis, et tal on hea meel olla tagasi oma pere ettevõttes, mis on selles paigas juba pika ajalooga. Poe asutajaks oli tema isa, David Peretz 1950-ndal aastal. Tema tuli Iisraeli pärast riigi taasrajamist Moroccost. Täna on kaupluses tööl ka omaniku poeg Dudu Peretz.

Kokku evakueeriti Gaza ümbrusest üle 100 000 elaniku, kellest osa on juba tagasi või kohe-kohe tulemas. Sderotis on uksi taas avamas ka koolid, kus ametnike andmetel on esialgu õpinguid jätkamas 55-60% seal õppinud õpilastest.

Kuigi sõda Gazas veel kestab, peetakse elanike kodudesse naasmist juba turvaliseks. Terroristid on viimastel nädalatel aeg-ajalt üksikuid rakette välja tulistanud, kuid need on raketitõrje süsteem suutnud kahjutuks teha. Osa välja lastud rakettidest on sattunud tühermaale, osa pole Gazast kaugemale lennanud. Üha rohkem Gaza aladest läheb Iisraeli kontrolli alla, mis muudab ümbruse veelgi turvalisemaks.

28.03.2024